پزشک خانوده در استرالیا

درمورد سیستم پزشک خانواده در استرالیا ورضایت پزشکان عمومی از نحوه اجرای آن در استرالیا بسیار شنیده وشاهد بودم که پزشکان عمومی بسیاری به آنجا مهاجرت نموده واغلب راضی بوده اند با توجه به اینکه پزشک خانواده در ایران هم در حال اجرا می باشد وقتیکه یکی از بستگان را ادامه مطلب…

شب ادرای کودکان

دکتر پوپک توحیدی تعریف: کودک بالای ۵ سال که مکرر حداقل ۲ بار در هفته و به مدت حداقل ۳ ماه پیاپی بدون استفاده از داروی مدر و بدون وجود بیماری زمینه ای بستر خود را خیس میکند مبتلا به شب ادراری است. – بیش از ۸۰ % موارد این ادامه مطلب…

تازه‌های درمان رینوسینوزیت حاد

دکتر رقیه حج‌فروش

رینوسینوزیت حاد (ARS) التهاب علامت‌دار حفره بینی و سینوس‌های پارانازال است که کمتر از ۴ هفته طول بکشد و با ترشحات چرکی و انسداد بینی، درد صورت یا احساس پری همراه باشد. این ترشحات برخلاف ترشحات آبکی شفاف عفونت‌های ویروسی مجاری تنفس فوقانی، کدر یا رنگی است.

اگر علایم کمتر از ۱۰ روز طول بکشد و علایم سینوزیت باکتریال حاد وجود نداشته باشد، تشخیص سینوزیت حاد ویروسی (AVRS) مطرح می‌شود؛ ولی سینوزیت حاد باکتریال (ABRS) وقتی است که علایم و نشانه‌ها پس از ۱۰ روز از شروع عفونت مجاری تنفسی فوقانی بهبود نیابد، یا در‌‌ همان ۱۰ روز اول، بعد از یک بهبود نسبی، ناگهان علایم تشدید شود. (بیشتر…)

تازه‌ها در پروتکل جدید متادون

Untitled

دکتر رقیه حج‌فروش

سرانجام پس از گذشت ۹ سال از انتشار ویرایش دوم پروتکل درمان وابستگی به مواد افیونی با داروهای آگونیست، «دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد» اداره‌ی پیشگیری و درمان سوءمصرف مواد وزارت بهداشت، ویرایش سوم آن را در پاییز امسال منتشر کرد.

دلیل این بازبینی، نیاز مبرم به ارتقای استانداردهای درمان وابستگی به مواد افیونی به‌منظور تامین یک درمان همه‌جانبه برای بیماران و خانواده‌‌های‌شان و نیز تغییرات پدید آمده در نیمرخ مواد مصرفی در کشور (مثل همه‌گیری مصرف متامفتامین با نام خیابانی «شیشه» و مراجعه‌ی بیماران مبتلا به مصرف چندگانه‌ی مواد افیونی و مواد محرک) اعلام شده است.
با توجه به اهمیت موضوع و ‌این‌که طبق دستور معاونت درمان وزارت بهداشت، متعاقب ابلاغ پروتکل حاضر کلیه‌ی توصیه‌های بالینی و استانداردهای درمانی ارایه شده در درمان اعتیاد در کشور لازم‌الاجراست و تمامی ضوابط و بخشنامه‌های مغایر آن ملغی شده است، بنابراین برای اطلاع همکاران گرامی از تغییرات ویرایش جدید، با نگاهی اجمالی به این پروتکل، سرفصل‌ مطالب و برخی مباحث تغییر یافته‌ی آن را مرور می‌کنیم. بدیهی است برای اطلاع دقیق از جزییات مسایل به‌روز شده مراجعه به اصل پروتکل ضروری است. پروتکل درمان وابستگی به مواد افیونی با داروهای آگونیست را در صفحه‌ی معاونت درمان سایت دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور از جمله دانشگاه علوم پزشکی گیلان برای دانلود گذاشته‌اند. (بیشتر…)

آشنایی با انواع مواد مخدر و محرک (۲)/ مواد افیونی/ دکتر رقیه حج‌فروش

در شماره‌ی پیشین گفتیم که مواد مورد سوءمصرف به ۵ دسته‌ی کلی تقسیم می‌شود که شامل مواد افیونی، مواد محرک، توهم‌زا‌ها، مواد آرامبخش یا خواب‌آور و در نهایت استنشاقی‌‌هاست. در این شماره درباره‌ی انواع مواد افیونی که یکی از شایع‌ترین مواد مصرفی در کشور ماست، توضیح می‌دهیم.

مواد افیونی
این دسته شامل گروه متنوعی از مواد و دارو‌ها شامل تریاک و شیره، هروئین، کراک، کدئین، ترامادول، دیفنوکسیلات و… است. (بیشتر…)

آشنایی با انواع مواد مورد سوءمصرف (۱)/ دکتر رقیه حج‌فروش

با توجه به شیوع روز افزون مصرف انواع مواد و اثرات جسمی و عوارض اجتماعی ناشی از آن، همکاران پزشک هر روز با بیماران زیادی روبه‌رو هستند که نیاز به اقدامات درمانی و مداخلات روانشناسی سریع دارند. لذا شناسایی انواع مواد، اثرات و عوارض آن‌ها و درمان‌های خاص هر گروه ضروری است. (بیشتر…)

اثرات مفید روی در کاهش نشانه‌های سرماخوردگی/ دکتر سیدمحمد محمدی

بر اساس نتایج یک مرور منظم گزارش شده در ۱۶ فوریه ۲۰۱۰، اگر روی در ۲۴ ساعت اول از شروع علایم سرماخوردگی تجویز شود، دوره و شدت بیماری را در افراد سالم کاهش می‌دهد. (بیشتر…)

آیا گرم کردن موضعی می‌تواند درد کولیک کلیوی را کاهش دهد؟/ دکتر سیدمحمد محمدی

کولیک کلیوی حاد یکی از غیرقابل تحمل‌ترین اشکال دردهاست. در واقع، تنها شکلی از درد است که آقایان می‌توانند با آن درد زایمان را احساس کنند. مسکن‌های موثر پیش از رسیدن به بیمارستان به بیمار تجویز می‌شود و بسیار مورد استقبال قرار می‌گیرد، به‌ویژه اگر بیمار دچار دردهای مکرر باشد.

(بیشتر…)

مبورین/ دکتر میرعلی احمدزاده

مبورین (Mebeverine) با نام تجاری کولوفاک (Colofac) از دسته داروهای آنتی‌اسپاسمودیک است که در سال ۱۹۶۵ به‌ثبت رسیده و در درمان علایم سندرم روده‌ی تحریک‌پذیر (Irritable bowel syndrome: IBS) با یا بدون ضایعات ارگانیک همراه (دیورتیکولوز و دیورتیکولیت، انتریت منطقه‌ای، بیماری‌های کیسه یا مجاری صفراوی، اولسرهای معده یا دوازدهه، دیزانتری و التهاب اختصاصی یا غیراختصاصی دستگاه گوارش) به‌کار می‌‌رود. (بیشتر…)

آنفلوانزای فصلی/ دکتر رقیه حج‌فروش

آنفلوانزا بیماری ویروسی شایعی است که در فصول سرد سال (پاییز و زمستان) بروز می‌کند. عامل این بیماری، ویروسی است از خانواده‌ی ارتومیکسوویریده با RNAی تک‌رشته‌ای که بر پایه‌ی آنتی‌ژن‌های سطحی به ۳ دسته‌ی A، B و C تقسیم می‌شود. ویروس نوع A در انسان، حیوانات و پرندگان بیماری ایجاد می‌کند؛ نوع B فقط در انسان و نوع C در انسان‌ها و خوک بیماری‌زاست. (بیشتر…)

عفونت‌های ادراری در کودکان/دکتر افشین صفائی


عفونت ادراری (Urinary tract infection: UTI) یکی از شایع‌ترین عفونت‌های دوران کودکی است و از این نظر اهمیت دارد که می‌تواند به آسیب کلیه بیانجامد. در بعضی موارد بروز عفونت ادراری و بررسی‌هایی که در مورد آن می‌شود باعث آشکار شدن اختلال ساختمانی (ارولوژیک) یا کارکردی (مثل مثانه‌ی نوروژنیک) در کودک می‌گردد. (بیشتر…)

ریتالین/دکتر رقیه حج فروش

در سالیان اخیر نام یک داروی مورد سوءمصرف در مجامع دانشجویی بیشتر شنیده می‌شود و استفاده‌ی گسترده‌ از این دارو که در اغلب داروخانه‌ها در دسترس است، به‌عنوان یک «داروی شب امتحان»، می‌رود تا به‌صورت معضلی در گروه‌های دانشجویی و حتی دانش‌آموزی درآید. اما ریتالین چیست؟ (بیشتر…)

پیاسکلیدین/ دکتر میرعلی احمدزاده

پیاسکلیدین دارویی است که در فرانسه از ترکیب دو قسمت سویا و یک قسمت آووکادو ساخته شده و بنابراین یک داروی کاملاً گیاهی است. این دارو به‌فرم کپسول ۳۰۰ میلی‌گرمی ‌موجود است و در درمان استئوآرتریت استفاده می‌شود. (بیشتر…)

کمبود G6PD و فاویسم/ دکتر حسن رخشاد

Glucose-6-phosphate dehydrogenase یا G6PD آنزیمی است که گلبول قرمز را از آسیب اکسیداتیو داخل سلولی هموگلوبین محافظت میکند. در حالت طبیعی وقتی گلبول قرمز با داروها یا سموم تولیدکنندهی رادیکال اکسیژن مواجه میشود، فعالیت این آنزیم تا چند برابر افزایش مییابد و با افزایش تولید گلوتاتیون، از تخریب هموگلوبین و غشای گلبول قرمز توسط مواد اکسیدان جلوگیری میکند. (بیشتر…)